Dietetyk to specjalista z obszaru żywienia człowieka zdrowego i chorego. Do jego zadań należy promocja zdrowia, np. poprzez edukację żywieniową oraz żywienie indywidualne i zbiorowe.
Przy pierwszej wizycie u profesjonalnego dietetyka będzie zbierany bardzo dokładny wywiad. Dodatkowo wykona pomiary antropometryczne oraz składu ciała. Na tej podstawie przygotuje indywidualny jadłospis uwzgledniający preferencje żywieniowe, przyjmowane leki, tryb życia, rodzaj pracy.
Dietetycy specjalizują się w różnych obszarach, np. dietetyk kliniczny (opiekujący się dietą chorych), dietetyk sportowy (przygotowujący plany dla sportowców), psychodietetyk (wspomagający osoby, których problemy emocjonalne wywołują zaburzenia odżywiania).
Do dietetyka zazwyczaj wybierają się osoby otyłe i z nadwagą, diabetycy, osoby z zaburzeniami odżywiania i z problemami kardiologicznymi. Ważne, aby na pierwszą konsultację stawić się z aktualnymi wynikami badań laboratoryjnych.