Zgodnie z definicją Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego hipoglikemię rozpoznaje się
przy stężeniu glukozy we krwi poniżej 70 mg/dl (3,9 mmol/l) niezależnie od tego, czy pojawiają się objawy
niedocukrzenia, czy też nie. Ma to związek z tym, że u niektórych osób symptomy niedocukrzenia mogą wystąpić
zarówno przy wyższych, jak i znacznie niższych wartościach cukru we krwi.
Objawy hipoglikemii, które są wynikiem niedoboru glukozy w ośrodkowym układzie nerwowym,
mogą mieć różne nasilenie, co zależy od poziomu glukozy we krwi. Obserwuje się drżenie rąk, nadmierną
potliwość, kołatanie serca, niewyraźne widzenie, zaburzenia koncentracji, mrowienie wokół ust, uczucie
wilczego głodu, osłabienie, zaburzenia równowagi, senność, splątanie, uczucie niepokoju i lęku, a także
zaburzenia zachowania, a nawet utratę przytomności.
Z uwagi na poziom glukozy we krwi wyróżnia się kilka rodzajów hipoglikemii. To:
- lekka hipoglikemia, która występuje przy stężeniu glukozy na poziomie 50-70 mg/dl,
- hipoglikemia umiarkowana, która pojawia się przy wartości glukozy 30-50 mg/dl,
- ciężka hipoglikemia, która oznacza glikemię na poziomie 20-30 mg/dl.
Mówi się również o nocnej hipoglikemii, która jest niebezpieczna, ponieważ można przegapić
stan niedocukrzenia, co z kolei grozi wystąpieniem ciężkiej hipoglikemii. Jeśli choremu nie zostanie
udzielona pomoc, może dojść do śpiączki, a nawet do śmierci.
W celu potwierdzenia niedocukrzenia, jeśli to tylko możliwe, należy oznaczyć stężenie
glukozy we krwi za pomocą glukometru.