Otyłość (łac. obesitas) jest chorobą przewlekłą, o której mówi się w przypadku zwiększenia masy ciała ponad przyjętą normę. To stan nadmiernego gromadzenia się tkanki tłuszczowej w organizmie wskutek zwiększonej liczby lub wielkości komórek tłuszczowych. Rozpoznaje się ją, gdy procentowa zawartość tłuszczu przekracza u kobiet 30%, a u mężczyzn 25% masy ciała.
Otyłość (łac. obesitas) jest chorobą przewlekłą, o której mówi się w przypadku zwiększenia masy ciała ponad przyjętą normę. To stan nadmiernego gromadzenia się tkanki tłuszczowej w organizmie wskutek zwiększonej liczby lub wielkości komórek tłuszczowych. Rozpoznaje się ją, gdy procentowa zawartość tłuszczu przekracza u kobiet 30%, a u mężczyzn 25% masy ciała.
Klasyfikacja otyłości
Ponieważ środowiskowe i genetyczne czynniki wpływające na otyłość decydują o umiejscowieniu
tkanki tłuszczowej, wyróżnia się dwa główne typy rozmieszczenia podściółki tłuszczowej. To:
otyłość pośladkowo-udowa (gynoidalną, obwodowa, typ gruszki),
otyłość brzuszna (androidalna, centralna, wisceralna, typ jabłka). Tkanka tłuszczowa gromadzi się
głównie wewnątrz jamy brzusznej.
Przy otyłości wisceralnej obserwuje się podwyższony poziom trójglicerydów, nadciśnienie tętnicze,
zwiększone stężenie insuliny, a co za tym idzie także choroby układu krążenia, naczyń i cukrzycy.
W praktyce klinicznej, ze względu na etiopatogenezę, najczęściej wyróżnia się:
otyłość prostą, nazywaną także alimentacyjną, pokarmową lub pierwotną, która polega na nadmiernym
spożywaniu żywności wysoko przetworzonej oraz ograniczeniu aktywności fizycznej,
otyłość wtórną, której przyczyną są choroby lub zaburzenia metaboliczne.
Przyczyny otyłości
Otyłość powstaje wtedy, gdy przez dłuższy czas utrzymuje się dodatni bilans energetyczny.
Tym samym przyczyną otyłości prostej jest nadmierne dostarczanie kalorii w stosunku do wydatków
energetycznych organizmu. To konsekwencja współdziałania ze sobą czynników genetycznych i środowiskowych.
Przyczyną typu wtórnego są różne zaburzenia i choroby. Otyłość mogą powodować:
zaburzenia hormonalne np. niedoczynność tarczycy, niedobór hormonu wzrostu, zespół Cushinga,
hipogonadyzm,
wady genetyczne np. zespół Pradera-Williego, zespół Bardeta-Biedla, zespół Turnera,
uszkodzenie podwzgórza przez stany zapalne,
choroby zwyrodnieniowe,
guzy,
wady rozwojowe,
urazy ośrodkowego układu nerwowego,
stosowanie niektórych leków: kortykosteroidów, leków przeciwdepresyjnych i przeciwpadaczkowych czy
insuliny.
Diagnostyka otyłości
Podstawą diagnozy otyłości jest określenie zawartości tkanki tłuszczowej. W tym celu
wykorzystuje się metody antropometryczne, takie jak:
pomiar masy ciała i obliczenie wskaźnika masy ciała (BMI),
obliczenie stosunku obwodu talii do obwodu bioder (WHR, współczynnik wynikający z podzielenia
obwodu talii przez obwód bioder),
pomiar grubości fałdu skórnego (najlepiej nad mięśniem trójgłowym ramienia),
pomiar bioimpendancji elektrycznej ciała.
Najprostszą metodą pozwalającą na ustalenie masy ciała u dorosłych jest obliczenie
wskaźnika BMI za pomocy dwóch danych: wagi ciała i wzrostu. Znając je wystarczy podzielić masę ciała liczoną
w kilogramach przez kwadrat wzrostu liczony w metrach. BMI nie bierze pod uwagę wieku, płci i budowy
kostno-mięśniowej, co sprawia, że nie jest to metoda doskonała.
Waga prawidłowa oznacza wynik znajdujący się w przedziale 18-25. A jak przedstawia się
kwestia nadwaga a otyłość? Wartość równa i przekraczająca 30 oznacza otyłość, która jest zagrożeniem dla
zdrowia. Nadwaga jest definiowana jako BMI pomiędzy 25 a 30.
W celu precyzyjnego określenia zawartości tkanki tłuszczowej wykorzystuje się pomiar składu
ciała, w tym tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej, który wykonuje się na specjalistycznych urządzeniach, a
także tomografię komputerową, magnetyczny rezonans jądrowy czy rentgenowską absorpcjometrię podwójnej
energii.
Leczenie otyłości
Leczenie otyłości w dużej mierze zależy od przyczyny oraz stopnia nadwagi i otyłości wg
wskaźnika BMI oraz obecności chorób towarzyszących. Wykorzystuje się:
leczenie zachowawcze, dietetyczne, aktywność fizyczną, zmianę stylu życia, terapię behawioralną,
leczenie farmakologiczne, którego działanie polega na ośrodkowym hamowaniu łaknienia lub na
zmniejszaniu przyswajalności tłuszczów,
leczenie chirurgiczne, które polega na zabiegowym ograniczaniu pojemności żołądka czy chirurgicznym
zmniejszeniu żołądka.
Skutki otyłości
Otyłość jest chorobą, której nie wolno lekceważyć, ponieważ nie tylko wpływa na wygląd i samopoczucie, ale
także
zdrowie. Wiąże się z wieloma chorobami i nieprawidłowościami, takimi jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie
tętnicze,
kamica pęcherzyka żółciowego, zespół bezdechu sennego, choroba wieńcowa, dna moczanowa, rak sutka, macicy i
jelita grubego, zespół policystycznych jajników, zaburzenia płodności wysoki poziom trójglicerydów i
cholesterolu, bóle stawowe związane ze zmianami zwyrodnieniowymi i przeciążeniem, a także depresja.