Przyczyny anoreksji są różnorodne: psychologiczne, genetyczne, kulturowe i rodzinne.
Ponieważ może ich być wiele, stąd etiologia jest złożona.
Czynniki psychologiczne, które mogą mieć wpływ na rozwój anoreksji, to depresja, zaburzenia
osobowości, obsesje i kompulsje, trauma psychologiczna lub fizyczna, a także niska samoocena oraz
perfekcjonizm.
Czynniki genetyczne, mogące stać się przyczyną anoreksji, to choroby układu pokarmowego,
jak również niekorzystne czynniki działające w okresie ciąży i okołoporodowym.
Czynniki kulturowe mające wpływ na pojawienie się jadłowstrętu psychicznego, to
niezadowolenie ze swojego wyglądu, silna koncentracja na własnym ciele, ale także kulturowa presja dotycząca
odchudzania i stosowania diety czy piętnowanie otyłości.
Nie bez znaczenia są predyspozycje rodzinne, takie jak relacje z rodzicami utrudniające
osiągnięcie autonomii w okresie dojrzewania, specyficzny model rodziny, występowanie zaburzeń odżywiania czy
uzależnienia od alkoholu.