W leczeniu fenyloketonurii najważniejsza jest dieta polegająca na ograniczeniu zawartości
fenyloalaniny w diecie. To pozwala zapobiegać zatruwaniu organizmu i uszkodzeniu mózgu. Im wcześniej
zostanie wdrożone specjalne żywienie, tym lepsze są rokowania. Postępowanie takie jest ważne, ponieważ
wyłącznie natychmiastowe zastosowanie diety ubogofenyloalaninowej gwarantuje prawidłowy rozwój dziecka.
W przypadku noworodków i niemowląt konieczne jest ograniczenie podaży mleka matki i
zastąpienie go hydrolizatem białkowym niskofenyloalaninowym lub pozbawionym fenyloalaniny.
Na dalszych etapach życia należy wyeliminować z jadłospisu produkty bogate w białka
naturalne. Nie wolno spożywać takich produktów jak: mleko i przetwory mleczne, jaja, mięso, ryby, produkty
zbożowe, orzechy, kakao i czekolada, rośliny strączkowe. Produkty niebiałkowe można spożywać bez ograniczeń.
Aby uniknąć nieodwracalnych uszkodzeń układu nerwowego osoby chorujące na fenyloketonurię
muszą stosować dietę ubogą w fenyloalaninę przez całe życie. Ważne jest również regularne i częste badanie
poziomu aminokwasu we krwi.
Co zatem jeść? Jadłospis osoby chorującej na fenyloketonurię powinien zawierać warzywa,
owoce, ryż, makaron niskofenyloalaninowy, pieczywo z ograniczoną zawartością fenyloalaniny. Niedobory
substancji odżywczych zawartych w produktach zakazanych uzupełnia się specjalnymi preparatami zawierającymi
niezbędne aminokwasy, witaminy oraz sole mineralne.