Kwas foliowy jest substancją egzogenną. Oznacza to, że musi być dostarczony z pożywieniem,
ponieważ organizm nie potrafi go wytworzyć. W organizmie człowieka witamina B9 może być syntezowana przez bakterie
jelitowe.
Witamina B11 występuje w żywności w postaci folianów, to jest soli kwasu foliowego. Można go
znaleźć w warzywach liściowych, głównie w szpinaku, brokule, szparagu, sałacie, kapuście, kalafiorze, brukselce, a
także w pomidorach, grochu, fasoli, soczewicy, soi, buraku, słoneczniku, pomarańczach, bananach i awokado oraz w
orzechach, drożdżach piwowarskich, wątrobie, żółtku jaja i pszenicy.
Niestety, ponieważ foliany są bardzo wrażliwe na działanie wysokiej temperatury, promieni
słonecznych oraz niskiego pH, organizm człowieka przyswaja zaledwie połowę kwasu foliowego zawartego w produktach
spożywczych.