Kwasica ketonowa to ostre i groźne powikłanie cukrzycy, do którego prowadzi nagły i duży
            niedobór lub brak insuliny. To hormon produkowany przez trzustkę, zadaniem którego jest zmniejszanie
            stężenia glukozy we krwi. To dlatego gdy poziom cukru znacznie wzrasta, pojawiają się zaburzenia
            elektrolitowe i odwodnienie.
        
        Choroba rozwija się szybko – zwykle w ciągu kilku do 24 godzin. Pierwsze objawy kwasicy
            ketonowej przypominają symptomy zatrucia pokarmowego lub infekcji dróg pokarmowych, ponieważ pojawiają się
            nudności i wymioty, a także bóle brzucha. Obserwuje się również odwodnienie manifestujące się nadmiernym
            pragnieniem, suchością jamy ustnej, częstym oddawaniem moczu, osłabieniem i zmęczeniem, a także bólami
            głowy.
        
        Ponieważ do ciał ketonowych należy aceton, który organizm próbuje usunąć przez płuca,
            pojawia się charakterystyczny zapach z ust, przypominający woń zgniłych jabłek. Typowy jest również oddech
            kwasiczy (oddech Kussmaula), to jest naprzemiennie przyśpieszony i głęboki, a potem płytki oddech. Z uwagi
            na to, że w wyniku kwasicy ketonowej dochodzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych, obserwuje się również
            zaczerwienienie policzków. To rumieniec kwasiczy. Może także dojść do zaburzeń świadomości, senności lub
            zdezorientowania.
        
        Ponieważ ciała ketonowe zaczynają działać toksycznie na mózg, ostatecznie dochodzi do
            zaburzeń świadomości. W takiej sytuacji brak pomocy lekarza może prowadzić do śpiączki cukrzycowej, a nawet
            śmierci. Jej przyczyną jest najczęściej obrzęk mózgu.