Witamina D3 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oznacza to, że nie jest wydalana z organizmu wraz z moczem czy potem, a magazynowana w tkance tłuszczowej oraz wątrobie. Tak naprawdę nie jest to jedna witamina, a grupa związków chemicznych. Tworzy ją witamina D1 (kalcyferolu), witamina D2 (ergokalcyferol naturalnie występujący w organizmach roślinnych i drożdżach) i witamina D3 (cholekalcyferol naturalnie występujący w organizmach zwierzęcych).
Witamina D3 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oznacza to, że nie jest wydalana z organizmu wraz z moczem czy potem, a magazynowana w tkance tłuszczowej oraz wątrobie. Tak naprawdę nie jest to jedna witamina, a grupa związków chemicznych. Tworzy ją witamina D1 (kalcyferolu), witamina D2 (ergokalcyferol naturalnie występujący w organizmach roślinnych i drożdżach) i witamina D3 (cholekalcyferol naturalnie występujący w organizmach zwierzęcych).
Właściwości witaminy D
Witamina D jest witaminą o bardzo szerokiej aktywności biologicznej. Przede wszystkim wpływa na
utrzymywanie homeostazy wapniowo-fosforanowej poprzez oddziaływanie na jelita, nerki i kości. Pomaga w utrzymaniu
prawidłowego poziomu wapnia we krwi oraz właściwego wchłaniania i wykorzystywania wapnia oraz fosforu, a w
rezultacie w zachowaniu zdrowych kości, zębów, mięśni i układu odpornościowego. Ma również liczne działania
pozaszkieletowe. Umożliwia między innymi optymalne działanie układu nerwowego, mięśniowego i odpornościowego.
Źródła witaminy D3
U ludzi głównym i najbardziej istotnym źródłem witaminy D jest synteza skórna pod wpływem
działania promieni słonecznych. W Polsce może być ona efektywna jedynie w okresie od maja do września, pomiędzy
godziną 10:00 a 15:00, gdy chmury nie przysłaniają słońca i gdy odsłonięte są przedramiona i podudzia (brak
odzieży i filtrów przeciwsłonecznych). Oznacza to, że przez większość roku synteza skórna nie jest efektywna.
Drugim źródłem witaminy D jest dieta. Ta jednak może pokryć maksymalnie 20% dziennego
zapotrzebowania. Gdzie jej szukać?
Witamina D2 znajduje się w drożdżach i grzybach, zaś witamina D3 w produktach pochodzenia
zwierzęcego, takich jak:
tłuste ryby morskie, na przykład sardynka, makrela, łosoś,
olej rybi (tran),
jaja,
wątróbka, mięso czerwone i drobiowe, podroby,
produkty mleczne.
Warto pamiętać, że witamina D jest lepiej wchłaniana w połączeniu z tłuszczem. Niestety pomimo
starań, nawet najbardziej urozmaicona dieta nie jest w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Oznacza to, że w przypadku braku dodatkowego źródła witaminy D, jakim jest synteza skórna, nietrudno o jej
niedobór i kłopoty ze zdrowiem.
Niedobór witaminy D3
Niedobory witaminy D są bardzo rozpowszechnione i dotyczą od 50 do nawet 80% populacji. Według
specjalistów to poważny problem epidemiologiczny. Jego przyczyną jest zwykle obniżona synteza skórna i
niedostateczna podaż w diecie.
Hipowitaminozie D sprzyja:
otyłość,
przewlekłe choroby wątroby i nerek,
upośledzone wchłanianie tłuszczów z przewodu pokarmowego,
stosowanie niektórych leków (glikokortykosteroidów i leków przeciwdrgawkowych).
Objawami znacznego deficytu witaminy D3 jest:
krzywica, osteomalacja i osteoporoza (stąd w farmakoterapii witamina D znajduje zastosowanie głównie w
profilaktyce oraz leczeniu tych chorób),
wzrost ryzyka niskoenergetycznych złamań szkieletu,
zaburzenia odporności,
wzrost ryzyka wystąpienia chorób autoimmunologicznych, a także nadciśnienia tętniczego, choroby
niedokrwiennej serca, cukrzycy typu 1 i 2 oraz niektórych nowotworów (m.in. raka jelita grubego, piersi, płuc,
macicy, gruczołu krokowego oraz szpiczaka mnogiego).
Stopień zaopatrzenia organizmu w witaminę D określa się na podstawie stężenia 25-hydroksy
witaminy D (25OHD) w surowicy krwi.
Suplementacja i dawkowanie witaminy D
Ponieważ w Polsce, z uwagi na położenie geograficzne, istnieje ograniczona możliwość uzyskania
zalecanego stężenia witaminy D3 poprzez syntezę skórną, a uzupełnianie jej dietą jest zwykle nieefektywne, zaleca
się uzupełnianie jej niedoborów poprzez suplementację.
Jakie są zalecenia i wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D3? Okazuje się, że w okresie od
września do kwietnia lub przez cały rok, jeśli nie ma zapewnionej wystarczającej syntezy witaminy D w skórze,
witaminę D należy podawać codziennie:
niemowlętom od pierwszych dni życia do 6. miesiąca życia w dawce 400 j.m. witaminy D,
niemowlętom pomiędzy 6. a 12. miesiącem życia od 400 do 600 j.m. witaminy D,
dzieciom od 1. do 10 roku życia od 600-1000 j. m,
młodzieży pomiędzy 11. a 18. rokiem życia 800-2000 j.m./dobę,
dorosłym od 800 do 2000 j.m. na dobę.
Choć szczególne zalecenia dotyczą kobiet planujących ciążę czy ciężarnych, a także karmiących
piersią, wcześniaków, najstarszych seniorów oraz dzieci i młodzieży z otyłością, generalnie dawka profilaktyczna
witaminy D dla zdrowej osoby bez niedoborów powinna być dopasowana do wieku, wagi, pory roku, trybu życia oraz
ekspozycji na słońce. Oznacza to, że przed włączeniem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem.