Zapotrzebowanie na witaminę B12 jest zróżnicowane i zależy między innymi od wieku i stanu
zdrowia. U najmłodszych dzieci wynosi ono 0,9 µg, zaś u dorosłego człowieka 2,4 μg na dobę. Nieco większe jest w
przypadku kobiet w ciąży oraz karmiących (odpowiednio 2,6 µg i 2,8 µg).
Ponieważ w organizmie zdrowego człowieka znajduje się około 3 mg kobalaminy, co pozwala na
kilkuletnie pokrycie zapotrzebowania, jej chwilowy brak w diecie nie jest groźny dla zdrowia.
Gdy witaminy B12 w organizmie jest za mało, może pojawić się niedokrwistość. Narażone na nią są
zwłaszcza wegetarianie i weganie, którzy jej nie suplementują, osoby zmagające się z zaburzeniami wchłaniania lub
po operacjach bariatrycznych czy usunięcia jelita krętego.
Jedną z częstszych przyczyn poważnego niedoboru kobalaminy w organizmie jest niedokrwistość
Addisona i Biermera, czyli anemia złośliwa. Niedobór witaminy B12 może być również konsekwencją długotrwałego
stosowania niektórych leków.
Objawy niedoboru witaminy B12 to:
- osłabienie, łatwa męczliwość,
- problemy z koncentracją,
- bladość skóry i błon śluzowych,
- zawroty i ból głowy,
- przyspieszona akcja serca,
- duszność,
- uczucie pieczenia języka, powiększenie i zaczerwienienie języka,
- objawy neurologiczne: zaburzenia węchu i czucia skórnego, niedosłuch, drętwienie i niedowład kończyn,
impotencja, zaburzenia mikcji, zaburzenia siły mięśniowej,
- rozdrażnienie, zaburzenia funkcji poznawczych, otępienie, depresja lub chwiejność nastroju,
- objawy ze strony przewodu pokarmowego: brak apetytu i utrata smaku, zaparcia lub biegunki, nudności,
- objawy skórne: zażółcenie skóry lub nabyte bielactwo.