Nieleczona celiakia wywołuje w organizmie stały stan zapalny i wiąże się z postępem choroby
oraz pogłębianiem jej objawów. W rezultacie może prowadzić do groźnych chorób ogólnoustrojowych, włącznie z
nowotworami układu pokarmowego. To dlatego tak ważna jest diagnostyka oraz leczenie.
W razie wystąpienia objawów, które mogą wskazywać na celiakię, należy zgłosić się do lekarza
pierwszego kontaktu lub do specjalisty w dziedzinie gastroenterologii, który zajmuje się rozpoznaniem. Na czym
polega diagnostyka?
Badaniem potwierdzającym podejrzenie celiakii są badania laboratoryjne i biopsja śluzówki
jelita cienkiego. Z pobranej próbki krwi wykonuje się oznaczenia aktywności swoistych przeciwciał przeciwko:
endomysium mięśni gładkich (EmA), transglutanimazie tkankowej (tTG) i deamidowanej gliadynie (DGP). Dodatni wynik
badania jednego lub większej liczby przeciwciał stanowi wskazanie do wykonania biopsji błony śluzowej jelita
cienkiego, którą przeprowadza się najczęściej podczas badania endoskopowego. W przypadku wątpliwości
diagnostycznych wykonuje się też badania genetyczne.
Poddając się badaniom trzeba pamiętać, że:
- gdy pojawiają się objawy wskazujące na celiakię, negatywny wynik badania przeciwciał nie wyklucza
choroby,
- przed badaniami nie wolno przechodzić na dietę bezglutenową, ponieważ wyniki będą niemiarodajne.
Jedyną formą skutecznego leczenia celiakii jest przestrzeganie zasad diety bezglutenowej przez
całe życie. Jej zasady są proste - bezwzględnie zabronione są produkty z pszenicy, żyta i jęczmienia oraz wszelkie
wyroby z ich dodatkiem.
Dozwolone są produkty naturalnie bezglutenowe oraz przetworzone, w których zawartość glutenu
nie przekracza 20 miligramów na kilogram. Są one oznaczone jako bezglutenowe (np. znakiem przekreślonego kłosa).
Gdy obserwuje się objawy związane z niedoborami, konieczne może być podawanie makroelementów, mikroelementów i
witamin.